Tapoja vaikuttaa

Kartoita monipuolisesti vaikuttamis­­mahdollisuuksia ja valitse sinulle sopivin vaikuttamismuoto. Pohdi, missä ovat vahvuutesi ja millaisten asioiden tekemisestä nautit. Etsi tapa toimia, jossa vahvuutesi pääsevät parhaiten esille. Silloin nautit myös itse tekemisestä. Pohdi myös, onko jokin tietty asia, johon erityisesti haluaisit vaikuttaa.

owl

Tapoja vaikuttaa

 1. Mene mukaan toimintaan. Erilaisia osallistumismahdollisuuksia on runsaasti. Kokeilemalla pääset nopeasti liikkeelle.
 2. Levitä tietoa omassa perhe- ja ystäväpiirissäsi. Kirjoita kansanedustajalle. Kirjoita someen. Kirjoita lehteen. Kiitä ja tue niitä ihmisiä, jotka jo tekevät paljon. Taustatietoa ja tukea saat täältä.
 3. Anna palautetta yrityksille ja muille organisaatioille, jos niiden toimintamallit eivät ole ekologisesti kestäviä. Kiitä edistysaskelista ääneen.
 4. Osallistu politiikkaan ja tue luontoa kunnioittavia kansalaisaloitteita. Asetu vaaleissa ehdolle tai tue ekologisuuden ja eläineettisyyden puolesta jo toimivia henkilöitä. Älä hyväksy pelkkää mainoslausetta. Kysy ja selvitä, mitä ehdokas on konkreettisesti tehnyt. Äänestä.
 5. Hyödynnä ammattiasi. Selvitä työnantajaltasi, miten ympäristövastuullisuus huomioidaan organisaation toiminnassa. Etsi keinoja edistää ekologisesti kestäviä toimintamalleja ammattisi, työpaikkasi tai työyhteisösi kautta.
 6. Oletko opiskelija tai ammatinvalintaa pohtiva nuori? Selvitä, tarjoaako koulusi tai mahdollinen jatko-opintopaikka valinnaisia kursseja, joilla pääset oppimaan lisää ympäristöasioista. Aihe koskettaa kaikkia aloja. Osallistu kursseille ja ota kaverikin mukaan. Jos kursseja ei ole riittävästi tarjolla, pyydä niitä koululta lisää.
 7. Oletko opetus- tai kasvatusalan toimija? Ota käyttöön kouluttajan työkalupakki. Materiaalia tarvitaan lisää ja myös erilaiset koulutus- ja muut yhteistyöideat ovat lämpimästi tervetulleita! Tiedäthän jo, että myös useat ympäristö- ja eläinoikeusjärjestöt tarjoavat valmiita materiaaleja, joita voi ilmaiseksi hyödyntää. 
 8. Oletko metsänomistaja? Suojele metsiäsi hakkuilta. Monimuotoiset metsät lahopuineen ovat useiden uhanalaisten lajien koti ja tärkeä hiilinielu.
 9. Henkilökohtaiset valinnat liittyen asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan ovat tärkeitä. ”100 fiksua arjen tekoa” tarjoaa monta hauskaa tapaa muuttaa elämä ekologisemmaksi.
 10. Lahjoita! Useiden järjestöjen toiminnassa lahjoitukset ovat merkityksellisiä ja takaavat aktiivisen toiminnan jatkuvuuden. Jos et pysty osallistumaan henkilökohtaisesti, tue toimintaa taloudellisesti.
 11. Säilytä tasapaino toiminnan ja levon välillä. Hyväksy, että halutessasi sinullakin on suuret vaikuttamismahdollisuudet ja iloitse siitä.

Toimimalla tärkeiksi kokemiesi asioiden puolesta saat mielekkyyttä elämään!

Tutustu ainakin näihin!

WWF Suomi
Fridays for Future
Aktivistimummot
Animalia
Luonto-Liitto
Climate Move
BirdLife Suomi
Suomen luonnonsuojeluliitto SLL
Roska päivässä -liike
Oikeutta eläimille
Pidä saaristo siistinä
SEY Suomen eläinsuojelu
Sea Shepherd Finland
Dodo ry
Greenpeace

Kriittisen eläintutkimuksen verkosto
Ekopaasto
Luomuliitto
Vegaaniliitto
Natur och Miljö
Maan ystävät
Elokapina
Psykologien ilmastorintama
Finland Fur Animal Save
Animal Save Finland
Kristittyjen Elokapina
Ilmastotoiminta.fi
Ilmastovanhemmat
Tunne ry
Luonnonperintösäätiö

Puuttuuko listalta jotain tärkeää? Kerrothan siitä!