Ensiapua ympäristö­­ahdistukseen

Ympäristö­­­ahdistus kertoo rakkaudesta luontoa, muita eliöitä ja toisia ihmisiä kohtaan. Se edellyttää yhteyttä omaan sisimpään ja rohkeutta välittää.

Alle on koottu käytännönläheisiä keinoja, joita voi käyttää apuna, jos oma tunnetila alkaa tuntua ahdistavalta. Vinkit on numeroitu, mutta ne eivät ole tärkeysjärjestyksessä. Ympäristöahdistuksen kanssa voi oppia elämään.

villisika

Keinoja ympäristöahdistuksen kanssa pärjäämiseen

  1. Toiminta ehkäisee voimattomuuden tunnetta. Kokeile uusia asioita askel kerrallaan, jotta et uuvu. Kirjaa muistiin kaikki hyvä, mitä teet ja iloitse siitä, mitä olet saanut aikaan. Jos et tiedä, mistä lähtisit liikkeelle, aloita tutustumalla vaikutusmahdollisuuksiin.
  2. Puhu ja jaa asioita. Näin voit helpottaa tiedon mukanaan tuomaa tuskaa ja saada myös uusia näkökulmia. Älä jää vellomaan huoliesi kanssa yksin.
  3. Rakenna arki kestäväksi ja tee myös isot elämänvalinnat siten, että ne vastaavat arvojasi. Elämällä linjassa omien arvojesi kanssa saat kokea merkityksellisyyden tunnetta. Jokaisella valinnalla on merkitystä, mutta tiedosta, että sinun ei tarvitse etkä voi yksin pelastaa maailmaa.
  4. Kehitä tunnetaitojasi. Pyri kohtamaan omat tunteesi ja vältä niiden tukahduttamista. Anna tunteiden tulla ja anna niiden mennä. Uskaltaudu kokemaan myös hankalia tunteita, vaikka se olisi vaikeaa. Tutustu Luonto ja tunteet -harjoituksiin.
  5. Älä menetä toivoa, vaikka näyttäisi huonolta. Lukuisat ihmiset eri puolilla maailmaa työskentelevät väsymättä luonnon puolesta. Kiinnitä huomiota heihin. ”Emme tee tätä voittaaksemme tai hävitäksemme. Emme myöskään mieti voittamisen todennäköisyyttä. Teemme tätä siksi, koska se on oikein.” Paul Watson, eläin- ja luontoaktivisti, Sea Shepherd Conservation Societyn perustaja. 
  6. Vietä aikaa ulkona ja liiku. Etsi lähiluonnosta paikka, jossa viihdyt ja käy siellä usein. Luonto ja liikunta tekevät mielelle hyvää.
  7. Rajaa mediakuormitusta. Pidä uutisista sekä sosiaalisesta mediasta joskus kokonaisia paastopäiviä.
  8. Kokeile, miltä tuntuu olla tekemättä mitään. Vietä aikaa vain omat ajatukset seuranasi.
  9. Ota taide avuksi. Etsi voimaannuttavia elokuvia, kirjoja, runoja, musiikkia ja muuta taidetta tai kokeile itse tehdä jotain luovaa.
  10. Hae apua. Psykoterapeutti voi tukea, jos tunnekuorma on ylitsevuotava tai tarve saada apua on akuutti.